زندگی پر از فراز و نشیبهایی است که گاهی ما را ناامید، خسته و سرخورده میکنند. احساس ناامیدی و خستگی نسبت به زندگی اگر به درازا بکشد کمی نگرانکننده است. اختلال افسردگی یک بیماری رایج است که امروزه بسیاری از افراد درگیر نوع خفیف آن میشوند. این بیماری لذت و امید ادامه زندگی را از ما سلب میکند. اگر افسردگی در مراحل اول بیماری باشد با بررسی علائم، انجام کارهای کوچک و جلسات رواندرمانی میتوان جهت درمان افسردگی اقدام کرد. در صورتی که بیماری پیشرفت کند گذر از بیماری سختیهای بیشتری خواهد داشت. آشنایی با دلایل بروز افسردگی و علائم آن میتواند کمک بزرگی به پیشگیری و درمان این اختلال رایج کند.
تعریف افسردگی
از آنجایی که ریشه ابتلا به افسردگی در هر فرد با دیگری متفاوت است، این بیماری از وجوه مختلفی بررسی و تعریف میشود و طبق تعاریف، ویژگیهای متفاوتی در هر انسان دارد. به طور کلی بر اساس اشتراکات انواع بیماری افسردگی، میتوان آن را اختلالی دانست که در آن فرد حس تهی بودن، زودرنجی و غم را تجربه میکند. افراد مبتلا به افسردگی، دچار اختلالات ذهنی و جسمی نیز میشوند و زندگی روزمره آنها به دلیل منفی بودن جسم و ذهن، عملکرد نامتعارفی دارد. در بسیاری از موارد، خطر ابتلا به افسردگی در افرادی که به هر دلیلی درگیر احساس ناامنی شدید شود، افزایش مییابد.
دلایل ابتلا به افسردگی
به طور کلی یک بیماری پیچیده است که عوامل گوناگونی میتواند در ابتلا به آن تاثیرگذار باشند. غم از دست دادن عزیز، یک خاطره تلخ در کودکی، ژنتیک، سبک زندگی و خانواده هر کدام میتوانند یکی از دلایل بروز اختلال افسردگی باشند. در ادامه برخی از رایجترین دلایل ابتلا به افسردگی، را بررسی میکنیم.
بیولوژی
محققان معتقدند که یکی از دلایل ابتلا به افسردگی، متعادل نبودن مواد شیمیایی موجود در مغز است که با استفاده از داروهای ضدافسردگی قابل کنترل است و میتوان آنها را به تعادل رساند. وجود افسردگی، به عنوان یک بیماری شایع در خانواده فرد، ابتلا به بیماریهای معمول مثل حملات قلبی، سرطان، دیابت و غیره احتمال بروز افسردگی را افزایش میدهد.
داروها
مصرف برخی داروها و مشروبات الکلی خطر ابتلا به افسردگی را افزایش میدهند. مصرف داروهای ضدحساسیت، مسکن و خوابآور به ویژه در سنین بالا ابتلا به عارضه افسردگی را بالا میبرند.
سواستفاده
در صورتی که فرد در معرض سواستفاده روانی، جسمی و جنسی قرار گرفته باشد خطر ابتلای وی به افسردگی نسبت به سایر افراد بسیار بالاتر است.
از دست دادن
از دست دادن عزیزان در زندگی یکی دیگر از عواملی است که بر روی افراد به ویژه افرادی که از نظر احساسی در شرایط حساسی قرار گرفتهاند تاثیر گذاشته و غم و اندوه ناشی از آن موجب بروز افسردگی عمیق میشود.
اتفاقات خاص
اتفاقاتی چون طلاق، شکستهای شدید در زندگی و حتی رخدادهای مثبت و خوشایند مانند موفقیتهای شغلی عالی، ازدواج، تغییر محل زندگی و غیره هر کدام میتوانند افراد را از فضای امنی که برای خود ساختهاند خارج و با تغییر شرایط عادی زندگی وی، او را به سمت افسردگی سوق دهند.
مشکلات شخصی
مشکلاتی که فرد با خانواده خویش دارد، مشکلات به وجود آمده در گروههای دوستی و روابط مختلف، دوری از خانواده، انزوای اجتماعی و غیره هر کدام با تاثیرگذاری روی عواطف فرد میتوانند منجر به بروز افسردگی شوند.
بیماریهای سخت و خاص
علاوه بر مصرف داروها و بروز افسردگی به عنوان یکی از عوارض جانبی دارو، با ابتلا به برخی بیماریها فرد امید خود به سلامتی و ادامه زندگی را از دست میدهد. در برخی از این بیماریها دوره درمان طولانی و طاقتفرسا میشود و بیماران در این راه امید و صبر خود را از دست داده و مبتلا به افسردگی میشوند. بیماریهای مزمن مثل دیابت، ناراحتی قلبی و کلیوی، ام اس و غیره که فرد را در طولانی مدت درگیر خود میکنند از عوامل افسردگی هستند. با استفاده از ورزش، رژیم غذایی درست و تغییر سبک زندگی میتوان به درمان افسردگی کمک کرد . در بسیاری از این بیماریها، پزشکان معتقدند در صورت درمان افسردگی، میتوان جلوی پیشروی بیماری را گرفت و در مواردی هم منجر به درمان آن شد.
بیشتر بخوانید: راه های درمان افسردگی چیست؟
نشانههای افسردگی
از آنجایی که افسردگی علل و دلایل مختلفی دارد، علائم و نشانههای آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. چهره افراد افسرده در بسیاری از موارد با چهره افراد معمولی تفاوتی ندارد و افسردگی بیماری است که تشخیص آن از روی چهره تقریبا ممکن است. در میان تمامی این نشانهها برخی از آنها از سایرین بیشتر دیده شده و در واقع علائم مشترکی هستند. لازم به ذکر است که علائم ذکر شده ممکن است در طی زندگی طبیعی ما مشاهده شوند و بروز آنها لزوما به معنی بروز افسردگی نیست. در صورت طولانی شدن این علائم و شدت یافتن آنها، به احتمال زیاد باید خود را برای مقابله با درمان افسردگی آماده کنیم.
درماندگی و ناامیدی
افسردگی، با خود احساس ناامیدی به همره میآورد. حسی شبیه به اینکه هیچ چیز بهتر نخواهد شد و زندگی هرگز روی خوش نشان نخواهد داد.
بیمیلی
از هیچکدام از فعالیتهای روزمره خود، اعم از فعالیتهای شغلی و تفریحی لذت نمیبرید و تمایلی به تحصیل، کار کردن، دیدن آشنایان، تفریح کردن و غیره ندارید.
تغییر خواب، وزن و اشتها
ساعت خواب شما تغییر کرده است. شبها تا دیروقت بیدارید و روزها نزدیک به ظهر از خواب برمیخیزید. اشتهای شما تغییر کرده و کاهش یا افزایش شدید وزن دارید.
خشم و عصبانیت مکرر
آستانه صبر شما در برابر هر چیز و هر کسی پایین آمده است. با بروز کوچکترین مشکلی از کوره درمیروید، احساس ترس، اضطراب، آشفتگی و عصبانیت دارید.
بیانرژی بودن
انرژی انجام هیچ کاری را ندارید. در طول روز انجام کوچکترین کارها هم برای شما مشکل است و با احساس سنگینی شدیدی که دارید، مدام به خوابیدن، تنبلی و یکجا نشینی تمایل دارید. از مسئولیتهای خود شانه خالی میکنید و رفتارهای خطرآفرین دارید.
بروز دردهای بیدلیل
بدون هیچ دلیلی، مداوم از درد سر، کمر، معده و عضلات خود مینالید.
بیزاری از خود
خود را مقصر همهچیز میدانید. برای کوچکترین اشتباهات خود را به شدت سرزنش میکنید و احساس ضعف شخصیتی شدیدی دارید. تصمیمگیری برای شما سخت است و نمیتوانید روی مسائل تمرکز کنید.
نشانههای ذکر شده، عامترین نشانههای بروز افسردگی هستند. علائم این بیماری در زنان، مردان، کودکان و نوجوانان میتواند وابسته به شرایط زندگی آنها تغییر کند.
علائم افسردگی در زنان
در زنان احتمال ابتلا به افسردگی نسبت به سایر افرد بیشتر است. تاثیر هورمونها در دوران بارداری، قاعدگی، یائسگی و پس از زایمان میتواند منجر به بروز افسردگی شود. افسردگی در زنان با خواب مفرط، پرخوری و افزایش وزن، احساس گناه شدید و غیره خود را نشان میدهد.

افسردگی در زنان
علائم افسردگی در مردان
در مردان خود را به شکل بیمسئولیتی، مصرف دخانیات، خشم و رفتارهای عصبی، خستگی و مشکلات خواب و بیمیلی به تفریح و کار نشان میدهد. احتمال بروز احساس ناامیدی و بیزاری از خود در مردان کمتر است.
علائم افسردگی در نوجوانان
در نوجوانان خود را با نشانههای روانی و جسمی نشان میدهد. نوجوانان ممکن است از دردهایی مثل سردرد، شکمدرد و غیر شاکی باشند، به سرعت خشمگین شوند، به راحتی تحریک شده و به کوچکترین مسائل واکنش عصبی نشان دهند.
علائم افسردگی در افراد مسن
افراد مسن مدام از دردهای مختلف بدون هیچ دلیلی شکایت میکنند و به ظاهر و سلامتی خود توجهی ندارد.
سخن نهایی
افراد بسیاری این بیماری را جدی نمیگیرند و به دنبال درمان آن نیستند اما در صورتی که علائم بیماری شدت یابند و به مرور زمان طولانی شوند فرد از زندگی روزمره خود فاصله گرفته و نسبت به ادامه زندگی امیدی نخواهد داشت. شناخت دلایل ابتلا به افسردگی و نشانههای آن که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفتند، در درمان این بیماری اهمیت بسیاری دارند.
لیمووو برای سلامتی روح شما و افزایش اعتماد به نفستان مطالب زیر را نیز پیشنهاد میکند:
درمان افسردگی با گیاهان دارویی
دلایل اعتماد به نفس پایین چیست؟