خارش پوست یک احساس ناراحت کننده و تحریک کننده است که باعث میشود فرد غربت زیادی به خارش پوست بدن داشته باشد. خارش پوست غالبا با عنوان proo-RIE-tus هم شناخته میشود و ممکن است خشکی پوست هم یکی از عوامل موثر در خارش پوست شناخته شود. چنین مواردی علاوه بر اینکه دلیلی برای خارشپوست تلقی میشوند، میتوانند بهعنوان عامل تشدید کننده نیز شناخته شوند. خارش پوست معمولا روی جوش صورت هم ایجاد میشود و عامل برای بدترشدن اوضاع نیز خواهد بود. خارش پوست در بزرگسالان مسن بسیار شایع است و دلیل مشخصی هم دارد. بزرگسالان مسن معمولا پوست خشکی بهدلیل کهولت سن دارند و زمینه سازی بالایی برای خاریدن پوست در آنها فراهم شده است. بسته به علتی که خارش پوست شما میتواند داشته باشد، ممکن است پوست برآمده، زیر، قرمز شده و حتی طبیعی داشته باشید. اینها تاثیراتی هستند که پوست در اثر خارش به خود میگیرد و بسته به شدت آن نیز تنوع دارد. خاراندن مکرر سبب میشود که نواحی ضخیم پوستی در پوست ایجاد شده و حتی خونریزی و آلودگی نیز در محل خارش ایجاد شود.
بسیاری از افراد سعی میکنند که با خود مراقبتی میزان خارش را کاهش داده و آن را روزانه مرطوب نگه دارند. رطوبت مکرر سبب میشود که میزان خشکی پوست، کاهش پیدا کرده و در نتیجه زمینههای موثر در خارش پوست، کاهش پیدا کند. استفاده از پاک کنندههای ملایم و استحمام با آب ولرم نیز تاثیر زیادی روی آرامش پوست، دارد و باعث میشود که خارش کاهش پیدا کند. به توصیهی پزشکان، افرادی که از این معضل برخوردار هستند، میتوانند دفعات استحمام خود را بالاتر برده و پوست خود را از حالت خشکی روزانه خارج کنند. اما باید در نظر داشته باشید که برای رسیدن به تسکین طولانی مدت و رفع کردن دائمی آن، حتما باید به پزشک مراجعه کرده و علل خارش پوست خود را شناسایی کنید. پزشکان با یک شناسایی درست و بهموقع میتوانند درمان موثری برای این بیماری شما و حتی رفع جوش صورت داشته باشند. درمانهای معمولی که بیشتر در مورد آنها صحبت میشود، معمولا در حوزه لوسیونهای دارویی، پانسمان مرطوب و داروهای ضد خارش دهانی است که برای رفع جوش صورت نیز بسیار موثر و کارامد خواهند بود.
علائم خارش پوست
خارش پوست، معمولا در برخی از قسمتهای کوچک پوست ایجاد میشود و از مهم ترین مناطق آن میتوان به روی بازو یا پا اشاره کرد. البته این نقاط تنها نقاط خارش بدن نیستند و در حالت کلی همهجای بدن میتوانند دچار خارشپوست شوند. گاهی اوقات این بیماری تاثیر خاص و قابل دیدن روی پوست ایجاد نمیکند، اما با احساس خارش همراه است. این مورد بهسختی دیده میشود و اگر علائمی روی پوست، مشاهده میکنید، احتمالا یکی از مواردی است که در ادامه بیشتر در مورد آنها صحبت خواهیم کرد. اگر پوست، قسمتی از بدن دچار خارش شود، معمولا یک قرمزی ملایم روی آن ایجاد خواهد شد. ایجاد برجستگی و تاولهایی در اطراف آن نیز بسیار شایع است و خاراندن آن چنین شرایطی را چند برابر میکند. گفتنی است که پوست خشک و ترک خورده نیز علایم مهمی هستند که در این مواقع دیده میشود و حساسیت پوستی میتواند بهعنوان یکی از دلایل آن شناخته شود. خارش، حتی باعث بیشتر شدن میزان خشکی شده و ترک را ضخیمتر خواهد کرد. پوست پوست شدن نیز نشانهی مهمی برای اینمنظور است و احتمالا مدت زمان مشخصی بعد از آن، احساس خارش، به سراغ شما خواهد آمد.
گاهی اوقات خارش، بهصورت طولانی مدت ادامه پیدا میکند و ممکن است که بهخاطر انجام برخی از کارها شدت بیشتری هم پیدا کند. وقتی که منطقهی موردنظر را مالش دهید یا یک خراشیدگی روی آن ایجاد کنید، خارش، بسیار بیشتر خواهد شد، پس چه بهتر است که از انجام چنین کارهایی جلوگیری کنید. هرچه قدر که خارش بیشتر شود، میزان خراشیدگی نیز بالا خواهد رفت. شکستن این چرخهی خارش یقینا برای فرد سخت خواهد بود و میتوان مشکل آفرین باشد. حال سوال اینجاست که برای رفع خارش پوست، و خارش ناشی از جوش صورت چه زمانی میتوانیم به پزشک مراجعه کنیم؟ جواب این سوال این است که بهتر در صورت تداوم خارش، و شدت بیشتر آن، به یک پزشک و متخصص پوستی مراجعه کرده و علائم آن را برای وی شرح دهید.
مراجعه به پزشک متخصص
همانطور که گفتیم شدت و مدت زمان خارشپوست و جوش صورت، میتواند تعیین کننده مراجعه یا عدم مراجعه به پزشک باشد. اگر خارش پوست شما بیش از دو هفته طول کشید و با اقدامات مراقبت از خود نیز التیام پیدا نکرد، میتوانید مراجعه به پزشک متخصص را در اولویت خود قرار دهید. اگر شدت خارش، نیز بیشتر شده و خیلی بیشتر اذیت شدید، تا حدی که از انجام دادن کارهای روزمره خود عاجز مانده یا شدت درد بیشتری را تحمل میکردید، میتوانید به پزشک مراجعه کنید. این شدت درد باید تا حدی باشد که خوابیدن برای فرد سخت شده و سختی زیادی در تحمل درد آن داشته باشد. گفتنی است که اگر خارش پوست بهدلایل نامشخصی در پوست شما ایجاد شده و بهراحتی نیز قابل توضیح دادن برای افراد مختلف نبود، حتما باید به پزشک مراجعه کرده و آزمایشهای لازم را انجام دهید. اگر خارش پوست شما همراه با علائم و نشانههای دیگری همچون خستگی شدید، کاهش وزن، تغییر در عادات روده یا تکرر ادرار و تب و قرمزی صورت ناشی از جوش صورت بود، حتما باید مراجعه به پزشک را در اولویت خود قرار دهید.
اگر دوره درمان خود را توسط مراجعه به متخصص انجام داده و بعد از سه ماه نیز هنوز ادامهدار بود، حتما مراجعه به متخصص پوست را در برنامهی خود اضافه کرده و در مورد بیماری پوستی خود با یک متخصص داخلی صحبت کنید. این متخصص میتواند شما را ارزیابی دقیق کرده و وجود یا عدم وجود سایر بیماریها و حساسیت پوستی را در شما بررسی کند. بههر حال همیشه باید بدانید که بیماریهای پوستی میتوانند نشانههای خود را روی پوست به شیوههای مختلف گذاشته و باعث مشکلات زیادی شوند. بهوجود آمدن ناگهانی و بدون دلیل خارش پوست، از جملهی این بیماریهای پوستی است و نمیتوان آن را به یک خارش عادی نسبت داد. در این مواقع حتما باید بدون تعلل به پزشک پوستی مراجعه کرده و اجازه ندهید که تاول و جوش صورت زیبایی پوست شما را به خطر بیندازید.
بیشتر بخوانید: رفع خارش پوست در سریعترین زمان ممکن
علت خارش پوست بدن
خارش پوست میتواند علتهای مختلفی داشته باشد که به آنها اشاره میکنیم. شرایط پوست هر فرد کاملا متفاوت با یکدیگر است و عواملی همچون خشکی پوست، اگزما یا همان درماتیت، پسوریازیس، زخم، سوختگی، گزش حشرات و کهیر زدن بدن میتواند از عوامل خارش باشد. چنین مواردی گاهی اوقات بهدلیل قرار گرفتن در شرایط خاص ایجاد شده و اکثرا خود فرد نیز از دلیل بهوجود خارش پوست خود آگاه است. بههمین خاطر میتواند با خود مراقبتی این خارش پوست را برطرف کرده و نیازی معمولا برای مراجعه به پزشک نخواهد بود. بیماریهای داخلی نیز میتواند باعث خارش پوست و حساسیت پوستی شود. اگر بیماریای دارید که میتواند زمینهسازی برای خارش پوست باشد، بهتر است که به پزشک مراجعه کرده و شرایط خود را به شکل دقیقتری مورد بررسی قرار دهید. این موارد شامل بیماریهای کبد، نارسایی کلیه، کم خونی و کمبود آن، مشکلات تیروئیدی و برخی از سرطانهایی همچون میلوما و لنفوم هستند که زمینهساز خارش پوست شما خواهند شد.
گفتنی است که اختلالات عصبی نیز میتواند باعث خارش پوست و ایجد بیماری پوستی شده و شرایطی را بر سیستم عصبی شما میگذارد. این سیستم عصبی تاثیر بسیاری روی پوست، میگذارد و از موارد متعدد میتوان به اسکلروز مولتیپل، دیابت، تبخال زوستر و غیره اشاره کرد که میتواند باعث خارش پوست بدن شما شود. بیماریهای روان پزشکی هم یکی از عوامل ایجاد خارش است و نمونههایی از این موارد وجود دارند که زمینهسازی برای دلایل خارش پوست هستند. از این موارد میتوان به اضطراب، اختلال حواس فکری و افسردگی اشاره کرد. با دانستن چنین موضوعی بهتر است که برای حفاظت از سلامت پوست خود، همواره از اضطراب و استرس دوری کرده و سعی داشته باشید که زندگی شاد و پر از آرامشی را تجربه کنید. این چنین موارد روانپزشکی علاوه بر بد کردن حال روحی شما، روی بدن و پوست شما تاثیرات مخربی را خواهد گذاشت.
تحریک و واکنشهای آلرژیک نیز دلیلی برای خارش پوست هستند. از این موارد میتوان به پشم، مواد شیمیایی، صابون و سایر مواد اشاره کرد که پوست را تحریک کرده و باعث خارش، میشوند. با دانستن این موضوع نیز میتوان استفاده از آنها را محدود کرده و یا اینکه با مراقبت بهداشتی آتی از تاثیرگذاری زیاد آنها روی پوست، جلوگیری کرد. گاهی اوقات نیز موادی همچون پیچکهای سمی، انگل یا مواد آرایشی باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک میشود. همچنین میتوان گفت که واکنش به داروهای خاص نیز میتواند خارشپوستی ایجاد کند. داروهایی همچون ضد درد مواد مخدر یا همان مواد افیونی، باعث ایجاد خارش در پوست شما هستند. بارداری نیز یکی از دلایل مهم خارش در پوست است. خانمها در دوران بارداری این موضوع را تجربه میکنند و گاهی اوقات نیز نمیتوان دلیل مشخصی برای آن مطرح کرد.
عوارض خارش پوست
حتما میدانید که بیماری پوستی تاثیرات مخربی روی کیفیت زندگی دارد و ادامهدار بودن آن برای بیشتر از شش ماه، میتواند چنین امری را تشدید کند. خارش مزمن پوست را دچار التهاب کرده و فرد دیگر نمیتواند با آن به زندگی با کیفیت خود ادامه دهد. بهعنوان مثال، میتواند خواب شما را دچار اختلال کرده و بیداریهای مکرر را برای شما ایجاد کند. افسردگی و اضطراب نیز دیگر عوامل خارشپوست، است و فرد را عصبانی خواهد کرد. خارش طولانی مدت و خراش ناشی از آن، سبب میشود که شدت خارش بیشتر شود. میتواند آسیبهای پوستی زیادی را برای فرد ایجاد کرده و عفونت را در وی تشدید خواهد کرد. ایجاد شدن جای زخم نیز یکی از مواردی است که حتما باید به آن توجه کرد.
درمان خارش پوست
روشهای زیادی برای درمان این بیماری وجود دارد که عدهای از آنها مراقبت از پوست بوده و عدهای دیگر نیز با مراجعه به پزشک حاصل خواهد شد. شما میتوانید یک دستمال مرطوب یا یک بسته یخ را روی بخشی از پوست، که دچار خارش، شده است، قرار داده و آن را بمالید. این کار را برای ۵ الی ۱۰ دقیقه ادامه دهید تا خارش فروکش پیدا کند. با تکرار کردن این مورد در دفعات آینده نیز می توانید از تاثیرات مثبت آن برخوردار شوید. یک حمام جو دوسر بگیرید تا از خواص تسکین دهنده آن برای خارشپوست، برخوردار شوید. این مدل حمام برای تاولها یا پوستهایی که دچار جوندگی شدهاند بسیار مفید هستند. پوست جونده بهدلیل مواردی همچون آبله مرغان، کهیر، پیچک سمی یا آفتاب سوختگی میتواند ایجاد شود. در روش بعدی شما باید پوستتتان را مرطوب کرده و از مواد افزودنی همچون عطر استفاده کنید. میتوانید هنگام مراجعه به پزشک، علت کهیر زدن بدن خود را نیز جویا شوید.
میتوانید از بی حسیهای موضعی نیز استفاده کرده و مواردی را روی پوستتان قرار دهید که حاوی پروموکسین هستند و میتوانند به درمان خارش بدن کمک کنند. از مواد خنک کننده مانند منتول یا کالامین نیز میتوانید استفاده کنید. میتوانید مرطوب کنندههای خود را داخل یخچال قرار داده و به اثر خنک کنندگی آنها کمک کنید. مواد خنک تاثیر شگرفی روی درمان خارش پوست شما خواهند گذاشت. در حین درمان پوست خود، از خراشیدن آن جلوگیری کرده و زمینه ساز تحریک پوست خود نباشید. این خارش مکرر میتواند خطر ابتلا به عفونت پوستی را افزایش داده و مشکلات پوستی شما را تشدید کند. ایدههای خوبی برای جلوگیری از خارش پوست، وجود دارد که میتوانید از آنها نیز استفاده کنید. برای پیشگیری از خارش پوست، بهتر است که با آب گرم و ولرم حمام گرفته و در عرض ده دقیقه از حمام خارج شوید. همیشه از لوسیونها، صابونها و مواد پاک کننده بدون عطر استفاده تا تحریک پوستی شما به حداقل برسد.
برای این منظور و درمان خارش بدن میتوانید از محصولاتی استفاده کنید که دارای برچسب بدون سوزش هستند. در استفاده از آنها محتاط باشید، چرا که معمولا دارای مواد شیمیایی هستند و میتوانند عاملی برای تحریک پوستتان باشند. مطابق دستور پزشک پوستی خود عمل کرده و سعی کنید که قبل از مرطوب کردن، داروها را مورد استفاده قرار دهید. سپس میتوانید مرطوب کننده را روی تمام نواحی پوست خود مالیده و آنها را در مناطقی از بدن قرار دهید که با دارو در معرض درمان قرار دارند. با پوشیدن لباسهای پنبهای مناسب و گشاد نیز میتوانید تماس آنها با منطقهی خارش پوست، را کاهش داده و بازهم عوامل تحریک پوست را تا حد امکان کاهش دهید. این موارد و نکات ساده میتوانند تاثیر شگرفی روی درمان خارشپوست داشته باشند.
لیمووو پیشنهاد میکند مقاله های زیر را نیز بخوانید:
معرفی انواع ماسک برای جوش سرسیاه و درمان سریع آن
موثرترین روشهای رفع سیاهی دور چشم
سریعترین روشهای جوان سازی پوست صورت کدامند؟
روشهای موثر برای چاقی صورت را بشناسید!